Home » Cultură » Top 10 invenții accidentale

Top 10 invenții accidentale

Publicat: 04.10.2020

Unele dintre cele mai comune invenții pe care le folosim sunt rezultatul accidentelor fericite.

Uneori, geniul se manifestă pur și simplu întâmplător și nu atunci când ne-am dori asta. Asta explică de ce unele dintre cele mai mari invenții au avut loc accidental. În unele cazuri, inventatorii încercau să obțină un anumit rezultat, dar au creat ceva foarte diferit. Listverse a creat o listă cu 10 astfel de invenții accidentale.

10. Velcro

În 1941, inginerul elvețian Georges de Mestral a făcut o plimbare pe prin pădure alături de câinele său. Când s-au întors de la plimbare, a observat că erau acoperiți de scaieți. El a studiat acești scaieți pentru a stabili cum se lipesc atât de ușor de îmbrăcăminte și de blana animalelor și a constatat că forma țepilor permite o aderență crescută pe materialele textile.

De Mestral a venit cu ideea strălucită de a crea un dispozitiv de fixare pe două fețe, cu cârlige și bucle rigide. El și-a numit invenția „Velcro”, care este de fapt numele companiei și nu termenul general pentru dispozitivele de fixare pe care el l-a inventat.

9. Plastilina

Acest produs popular pentru copii a fost inventat accidental de Noah McVicker. El a lucrat pentru o companie care producea săpun și a inventat inițial o substanță care putea fi utilizată ca un produs de curățat tapetul. Produsul de curățare a funcționat excelent și deoarece nu conținea substanțe chimice periculoase, putea fi reutilizat.

Nepotul lui Noah, Joseph McVicker, care lucra pentru aceeași companie a descoperit că profesorii foloseau chitul în sălile lor de clasă pentru orele de activități practice. Joseph este responsabil pentru schimbarea numelui în produsului și comercializarea către copii

8. Notițele adezive

Acestea sunt doar mici bucăți de hârtie pe care le folosim pentru a nota diferite informații de care avem nevoie. Aparent și acestea au fost inventate din cauza unui accident. În 1968, Dr. Spencer Silver, chimist , încerca să creeze un adeziv puternic. În schimb, a creat din greșeală un adeziv foarte slab, sensibil la presiune. El și-a promovat „soluția fără probleme” în cadrul companiei timp de cinci ani, dar nimeni nu a găsit o utilizare pentru aceasta.

În 1974, Art Fry, un coleg al doctorului Silver, a găsit o modalitate de a folosi adezivul în scopurile personale. Fry a fost membru al corului bisericii sale și a fost frustrat de faptul că marcajele pe care le lăsa în partiturile sale dispăreau întotdeauna. A folosit adezivul pe marcajele sale pentru a-i ține pe loc. Fry a avut mai târziu ideea de a folosi adezivul Silver pe bucăți de hârtie mici.

7. Zaharina

În afara acetatului de plumb extrem de toxic, primul îndulcitor artificial a fost zaharina. Produsul a oferit o alternativă ieftină la zahărul din trestie și a fost descoperit din întâmplare. Îndulcitorul a fost descoperit într-un mic laborator de la Universitatea Johns Hopkins care aparținea cercetătorului Ira Remsen. El l-a împrumutat chimistului rus Constantin Fahlberg.

Într-o seară, după ce a lucrat în laborator, Fahlberg a plecat acasă să ia cina cu soția sa. El a observat că pâinea de casă pe care o mânca era mult mai dulce, dar soția lui a confirmat că nu schimbase rețeta. Fahlberg și-a dat seama că trebuie să fi transferat o substanță chimică din laboratorul său în pâine și asta deoarece nu se spălase pe mâini. S-a întors la laboratorul său și a gustat fiecare substanță chimică de pe birou. În cele din urmă, el a trasat gustul într-un pahar plin cu acid sulfobenzoic, clorură de fosfor și amoniac, un compus cunoscut sub numele de sulfinidă benzoică. Această descoperire accidentală a dus la apariția unuia dintre cei mai populari îndulcitori.

6. Cauciucul vulcanizat

Charles Goodyear era obsedat de cauciuc, atât de mult încât și-a dat îndatorat familia pentru a finanța experimentele legate de utilizările industriale ale acestui material. În primii ani, nu a avut succes, dar nu a lăsat niciodată asta să-l încetinească.

În 1839, Goodyear a scăpat din greșeală cauciuc pe o sobă fierbinte cu sulf pe ea și a observat că, în mod surprinzător, cauciucul nu s-a topit și s-a întărit de fapt. În 1844, Goodyear a brevetat cauciucul vulcanizat, iar compania sa a devenit un producător important de cauciuc la acea vreme. Succesul său a fost de scurtă durată, la fel și averea sa. El și-a pierdut cea mai mare parte a banilor în procesele legate de încălcarea brevetelor și a murit în 1860. Compania Goodyear Tire & Rubber a fost fondată în 1898 și a fost numită în onoarea sa.

5. Fursecurile cu ciocolată

Fursecurile cu ciocolată au fost inventate, în mod surprinzător, din întâmplare în 1930 la Hanul Toll House, acolo Ruth Wakefield pregătea toate deserturile, fiind renumită pentru talentul ei culinar. Într-o noapte, Ruth a început să facă niște fursecuri cu unt de ciocolată, o rețetă colonială populară. Dar și-a dat seama că nu mai are ciocolată pentru gătit, așa că a început să taie o bucată de ciocolată Nestle pentru a o folosi în rețetă.

Ea a crezut că ciocolata se va topi și se va dispersa prin prăjitură, dar de fapt și-a păstrat forma originală este fursecuri au fost un succes, iar noua rețetă a fost numită Chocolate Crunch Cookie.

4. Chibriturile

Primul chibrit a fost inventat accidental de John Walker în timp ce efectua un experiment în laboratorul său. El a amestecat sulf și alte materiale cu un băț de lemn, ulterior a răzuit capătul bățului cu materialul uscat pe podeaua de piatră, din întâmplare.

Atunci când capătul bățului a luat foc, Walker a știut că a creat ceva interesant, așa că a mai făcut câteva batoane pentru a le prezenta prietenilor. Samuel Jones a văzut una dintre demonstrațiile lui Walker și l-a fost încurajat să pune bazele unei fabrici în Londra. Produsul lui Jones a fost numit „Lucifers”, iar succesul său a făcut ca fumatul să devină popular în metrolpola britanică. Acest lucru a dus în cele din urmă la chibriturile cu care suntem familiari, care pot fi găsite în majoritatea caselor de astăzi.

3. Kevlarul

Stephanie Kwolek și-a dorit întotdeauna să fie medic, în schimb, ea a devenit inventatorul accidental al kevlarului, o țesătură ușoară de cinci ori mai puternică decât oțelul. În timp ce analiza lanțuri de molecule la temperaturi scăzute, ea a identificat un lanț extrem de puternic și rigid. Știa că fibrele create din această soluție erau cele mai puternice pe care le-a descoperit vreodată cineva, iar descoperirea ei a dus la inventarea Kevlarului.

2. Ochelarii care tratează daltonismul

În 2005, Don McPherson juca Frisbee când unul dintre prietenii săi i-a împrumutat ochelarii de soare. Prietenul său a rămas uimit când i-a folosit pentru că i-au permis să vadă prima dată culoarea portocalie.

Creați de McPherson, acești ochelari au fost inițial gândiți ca ochelari de protecție pentru medici în timpul operațiilor cu laser. Chirurgii au apreciat atât de mult acești ochelari, încât au început să fie furați din sălile de operație. McPherson a început, de asemenea, să le poarte din când în când, motiv pentru care a avut acea pereche la el.

McPherson și doi colegi au fondat ulterior EnChroma Labs, o companie dedicată dezvoltării de ochelari de soare pentru persoanele cu daltonism. Compania continuă să studieze daltonismul și să caute noi modalități prin care pot livra noi modele.

1. Stimulatorul cardiac

Dr. Wilson Greatbatch a comis o eroare care a dus la una dintre cele mai mari invenții care au schimbat medicina. El a încercat să creeze un aparat de înregistrare a ritmului cardiac în 1956, dar o componentă electronică defectă l-a făcut să cedeze.

În loc să înregistreze sunetul bătăilor inimii, dispozitivul producea impulsuri electronice. Atunci Greatbatch și-a dat seama că greșeala sa ar putea ajuta o inimă nesănătoasă să mențină un ritm normal, prin aplicarea de șocuri care să ajute la pomparea sângelui și contractarea mușchilor cardiaci. După descoperirea sa accidentală, Greatbatch a muncit din greu pentru a crea primul stimulator cardiac implantabil. A durat doi ani să-și rafineze dispozitivul și să primească un brevet.

Citește și:

Top 10 invenții din China Antică care au schimbat lumea

10 invenții care au fost folosite pentru scurtă durată, dar care au schimbat lumea

10 invenţii şi descoperiri ale nativilor americani

9 invenţii sumeriene care au schimbat cursul istoriei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu gest
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu ...
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear
Într-un celebru oraș antivaccinist, malaria face ravagii printre copii
Într-un celebru oraș antivaccinist, malaria face ravagii printre copii
Uber a lansat opțiunea XXL
Uber a lansat opțiunea XXL
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li se vor da răspunsuri”
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li ...
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia deja în 1913”
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia ...
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor